• bavel_7321_seminarie.jpg
 • dsc05798_2012_vriendendag.jpg
 • HD_afb1.jpg
 • HD_afb2.jpg
 • HD_afb6.jpg
 • HD_afb7.jpg
 • HD_AFBT1.JPG
 • HD_AFBT7.JPG
 • HD_AFBT14-1.JPG
 • HD_AFBT15.JPG
 • koe_brandrood_gemert.jpg
 • raamsdonk2.jpg
 • vijverhoeve1.jpg
 • vl-schuur1.jpg
 • vlijmen_hof_2012.jpg

Hier leest u het laatste nieuws:

 

februari 2019  

Studiemiddag Bouwhistorie

als gemeentelijke taak

 

Op 14 maart 2019 wordt in het Erfgoedhuis Eindhoven van 13 tot 17 uur een studiemiddag over Bouwhistorie georganiseerd voor gemeentebestuurders en -ambtenaren, maar ook voor erfgoedinstellingen en hun vrijwilligers.

 

Historische gebouwen, of ze erkend monument zijn of niet, zijn erfgoed en hebben cultuurhistorische waarde. In de monumentenwet wordt het tot de taak van de overheid (lees: gemeenten) gerekend om op een verantwoorde manier om te gaan met erfgoed. Zo zijn er regels vastgelegd hoe verstoorders onderzoek moeten (laten) doen naar verwachte archeologische waarden in de ondergrond. Volgens de monumentenwet moeten er ook regels zijn bij het verstoren van bouwhistorische informatie, bijvoorbeeld in geval van verbouwing of sloop. Waarom is dat nodig en hoe zouden die regels er uit moeten zien? Dat is het onderwerp van deze studiedag.

 

de uitnodiging en programma is te vinden in de flyer (download PDF).

     
januari 2019  

Vriendendag 2019: AANMELDEN

De werkgroep Vriendendag is druk bezig met het voorbereiden van de dag waar onze Vrienden ieder jaar naar uitkijken. Alle details zijn op dit moment nog niet bekend.

Dit jaar wordt de Vriendendag gehouden op

zaterdag 6 april 2019 in de omgeving van Gemert.

Dat hebben we in de Nieuwsbrief 123 van medio december 2018 aange-kondigd. Het bestuur wil u dan ontvangen in het Boerenbondmuseum in Gemert waar ook de lunch aangeboden zal worden.

 

In de omgeving van Gemert bezoeken we een groep boerderijen in de Broekstraat en de Kromstraat. Een hallenhuis, een hoekgevelboerderij, een krukhuis en langgevelboerderijen. Behalve deze traditionele boerderijen gaan we ook op bezoek bij een paar typische boerderijen uit het begin van de 20e eeuw, gebouwd op landgoederen die tijdens de ontginning van de Peel zijn aangelegd.

In de Nieuwsbrief 123 hebben we ook de aanmelding opengesteld. Tot nu toe hebben zich nog maar een paar Vrienden aangemeld. In verband hiermee willen we u vragen om dat toch vooral op korte termijn te doen en wel

voor 14 februari 2019. Voor de organisatie is het van groot belang om te weten hoeveel Vrienden aan die dag willen deelnemen. Qua kosten proberen we uit te komen op hetzelfde niveau als in 2018. (€ 40,00 p.p. voor Vrienden en € 45,00 p.p. voor niet- Vrienden).

Vrienden kunnen zich tot 14 februari 2019 aanmelden, bij voorkeur door een mail te sturen naar jwaalders@ kpnmail.nl

Elke deelnemer ontvangt een bevestiging van de aanmelding. Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan Aalders, secretaris van SdBB via 073-5474566 of 06-23103883.

     
januari 2019  

BOERDONK: Bezichtiging langgevelboerderij (II)

Op zaterdag 9 juni 2018 heeft een beperkt gezelschap van de Vrienden een eerste bezoek gebracht aan bovenvermelde de boerderij.

De boerderij is een langgevelboerderij van rond 1876 en heeft een prominente plaats midden in het dorp Boerdonk, naast de kerk. De boerderij is in de jaren 60 van de vorige eeuw intern gemoderniseerd. De nieuwe eigenaren hebben inmiddels de plafonds van de balken afgesloopt zodat de oorspronkelijke balken weer in het zicht zijn gekomen.

Daarnaast is ook op verschillende plaatsen te zien dat er bouwmaterialen van weleer weer opnieuw gebruikt zijn bij het opbouwen van deze boerderij. De boerderij is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. De nieuwe eigenaren willen zoveel mogelijk van het oude dan ook behouden en/ of verder herstellen. Bij de bezichtiging hebben we inmiddels op tekeningen kunnen zien hoe de boerderij opgeknapt en gerestaureerd wordt.

 

De tweede bezichtiging is op 12 januari 2019 van 14.00 tot 16.00 uur.

Adres boerderij : Pastoor van Schijndelstraat 33 te Boerdonk.

Heeft u interesse voor een bezoek dan kunt u zich bij voorkeur per mail opgeven bij Jan Aalders: jwaaalders@kpnmail.nl of telefonisch: of 073-5474566/ 06-23103883. We kunnen een groep van maximaal 25 personen rondleiden.

Geef u dus snel op, maar uiterlijk voor 10 januari 2019.

     
november 2018  

DENNENBURG: serie Boerderijbezoeken (NIEUW)

SdBB organiseert voor belangstellende vrienden regelmatig een bezoek aan boerderijen die verbouwd worden (zie ook bericht over BOERDONK). De volgende boerderij die aan de beurt is betreft een hallenhuis, gebouwd op een hoge zandrug in Dennenburg, vlak bij het oude romaanse kerkje (11e eeuw).

De boerderij is enkele honderden jaren oud, waarbij de kap gedragen wordt door een ankerbalkgebint. Het (latere?) woongedeelte is geheel voorzien van dragende binnen- en buitenmuren. In 1832 was de boerderij al aanwezig, rond 1891 is het aan de achterzijde met een gebint verlengd. Het voorhuis staat duidelijk hoger dan het achterhuis.

In de tweede helft van de vorige eeuw is de boerderij in gebruik genomen als woonboerderij en enkele malen verbouwd, waarbij ook het stalgedeelte voor woning in gebruik genomen is. De boerderij is onlangs verkocht, en de nieuwe eigenaren willen hier met hun gezin gaan wonen. De verbouwingen uit het verleden hebben het karakter van de boerderij aangetast en zijn vrij provisorisch uitgevoerd. De insteek is om de gehele boerderij grondig aan te pakken en aan te passen aan de wensen van het gezin en aan het comfort van deze tijd, maar tegelijkertijd het historische karakter van de boerderij zo veel mogelijk te handhaven en te versterken.

Het project is inmiddels gestart en momenteel zijn de vloeren en plafonds e.d. gestript. De omgevingsvergunning is verleend en er vinden nu gesprekken met aannemers plaats.

** 1e bezoek: 15 december 2018 om 14:00 uur.

adres: Hoogstraat 29, Dennenburg. Het bezoek zal ongeveer 2 uur duren.

** Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden bij Jan Aalders: jwaalders@kpnmail.nl of 073-5474566/06-23103883.

NB Er is maar voor een beperkte groep ruimte, dus wees er snel bij.

Volgende bezoeken: tijdens de ruwbouw, tijdens de afbouw en na gereedkomen van de werkzaamheden. Data nader te bepalen.

     
november 2018  

Nieuwsbrief 121 Digitaal

 

Vanaf vandaag (20-11) staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 121 (juni 2018) in PDF formaat op onze website.

Hier te "downloaden".

     
september 2018  

Monumentenaftrek wordt subsidieregeling

 

In de miljoenennota werd aangekondigd dat de fiscale monumentenaftrek per 1 januari 2019 komt te vervallen. In 2019 wordt deze persoongebonden aftrek bij de aangifte inkomstenbelasting vervangen door een subsidieregeling.

 

Tussen 1 maart en 30 april kan er subsidie aangevraagd worden voor maximaal 35% van de onderhoudskosten die het jaar ervoor zijn gemaakt(!). De subsidie is bestemd voor particuliere eigenaren van van een rijksmonument met een woonfunctie. Er is een pot van van 45 miljoen euro beschikbaar.

 

Raadpleeg in ieder geval een fiscaal deskundige adviseur.

     
augustus 2018  

Nieuwsbrief 120 Digitaal

 

Vanaf vandaag (06-08) staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 120 (maart 2018) in PDF formaat op onze website.

Hier te "downloaden".

 

Met oa een verslag van de Vriendendag 2018. Zie daarvoor ook de foto's van die dag. Klik hieronder op de foto

View the embedded image gallery online at:
http://debrabantseboerderij.nl/actueel/nieuws#sigProId55fe5563ad

 

 

     
augustus 2018  

PRIVACY-beleid SdBB

 

De SdBB heeft voor de uitvoering van de richtlijn AVG een Privacyverklaring opgesteld voor de persoonsgegevens die wij om één of andere reden van u hebben gekregen.

De tekst is te vinden in het Hoofdmenu/ Over de Sdbb/ Privacy(AVG)

     
augustus 2018  

Kippenhokken

 

De collectie foto's van kippenhokken in Brabant is weer uitgebreid. Er zijn nieuwe foto's en twee bouwplannen toegevoegd.

 

Nieuwe foto's zijn van harte welkom (info@debrabantseboerderij.nl)

     
verslag  

SdBB Vriendendag 2018

 

Op zaterdagmorgen 7 april verzamelden ruim 120 Vrienden en aanhang zich voor de start van de SdBB-Vriendendag in restaurant “De Nieuwe Hoef” voor een excursiedag door de omgeving Nieuwkerk/ Gorp en Roovert (Riel, Goirle, Hilvarenbeek). Na de ontvangst met koffie en worstenbrood heette de voorzitter, Otte Strouken, iedereen hartelijk welkom. Nadat bestuurslid Jeanne van Ostaijen de dagindeling had bekend gemaakt werden de bussen opgezocht. De weergoden waren in een goede bui en met een vroeg zonnetje konden de bussen aan de morgentocht beginnen.Onder leiding van een aantal SdBB gidsen, werden de boerderijen "De Leenhof" in Hilvarenbeek, de "Nieuwlandse Hoeve" in Alphen, het "Ooievaarsnest" in Alphen, de “ Looienhoek" in Riel, “ Zandeind" in Riel en het Landgoed Gorp en Roovert bezocht. In Nieuwsbrief 120 staat een uitgebreide beschrijving. De boerderijeigenaren waren zeer enthousiast om over hun boerderij en/ of schuur te kunnen vertellen. Met name kwamen de geschiedenis van de boerderijen en de vroegere bewoners aan bod. Ook interessant waren de verhalen over de aankoop en de restauratie van de diverse boerderijen met hun schuren en bijgebouwen. Vaak kwam ook het steeds terugkerend onderhoud ter sprake.De middaglunch werd bij restaurant “De Nieuwe Hoef” genuttigd en na afloop van het middagprogramma hebben veel deelnemers op het terras nog een drankje gedronken en gezellig nagepraat. Iedereen was zeer tevreden en de organisatie was daar dan ook blij mee. De deelnemers kunnen terug zien op een heel geslaagde vriendendag 2018. Dank daarvoor aan de voorbereidingscommissie en de gidsen. (JvO) 

 

Klik hieronder om de foto's van de Vriendendag te bekijken:

View the embedded image gallery online at:
http://debrabantseboerderij.nl/actueel/nieuws#sigProId55fe5563ad

 

(NB Inmiddels is de datum voor de Vriendendag voor het volgende jaar vastgesteld: zaterdag 6 april 2019).

     
mei 2018  

Nieuwsbrief 119 Digitaal

(01-05) Vanaf vandaag staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 119 (december 2017) in PDF formaat op onze website.

Dus hier gemakkelijk in te zien en/ of te downloaden.

thumb SdBB Nieuwsbrief 119 dec 2017

 

     
maart 2018  

BOERDERIJ RESTAURATIE BEZOEKEN

 

Op veler verzoek is er weer een serie bezoeken gepland aan een lopende restauratie. 

Er worden gelukkig steeds weer boerderijen opgeknapt, verbouwd of gerestaureerd. Van al die plannen en werkzaamheden kunnen boerderijbezitters weer veel leren. Je doet zelf ideeën op of je kunt suggesties doen om voorkomende problemen op te lossen. Elke boerderij is weer anders en van elke restauratie valt wat op te steken. SdBB gaat voor haar vrienden weer bezoekjes organiseren aan die boerderijen. Als het mogelijk is worden dat (minimaal) vier bezoeken: de eerste keer als de restauratie nog moet starten, een tweede bezoek tijdens de ruwbouw, daarna tijdens de afbouw en een laatste bezoek als het “af” is. Zoiets hebben we al vaker georganiseerd en we gaan dat weer doen. De eerste boerderij in de nieuwe reeks is een langgevelboerderij van rond 1876. De boerderij is toen niet verbouwd, maar geheel nieuw opgetrokken in de huidige afmetingen. De boerderij is in de jaren 60 van de vorige eeuw intern gemoderniseerd. Desondanks is de boerderij nog voor een groot deel oorspronkelijk. De boerderij staat in het dorp Boerdonk, op een prominente plek naast de kerk en is aangewezen als gemeentelijk monument. De nieuwe eigenaar wil de boerderij restaureren en renoveren en vervolgens in gebruik nemen als woning met kantoor. Bij het eerste bezoek is aan de boerderij nog niets gedaan. De situatie is nog zoals de nieuwe eigenaren deze aantroffen. Wel is de boerderij ingemeten en worden de restauratie en verbouwplannen momenteel gemaakt en uitgewerkt. 

 

** 1e bezoek: 24 maart om 14:00 uur. adres: Pastoor van Schijndelstraat 33 te Boerdonk. Het bezoek zal ongeveer 2 uur duren.

** Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden bij Jan Aalders: jwaalders@kpnmail.nl of 073-5474566/06-23103883.

NB Er is maar voor een beperkte groep ruimte, wees er snel bij.

     
februari 2018  

Nieuwsbrief 118 Digitaal

(12-02) Vanaf vandaag staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 118 (september 2017) in PDF formaat op onze website. Dus gemakkelijk in te zien en/ of te downloaden.

     
november 2017  

Nieuwsbrief 117 Digitaal

(20-11) Vanaf vandaag staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 117 (juli 2017) in PDF formaat op onze website. Dus gemakkelijk in te zien en/ of te downloaden.

     
november 2017  

Nieuwe BOERDERIJboeken

 

Tijdens een bijeenkomst in het Gemeentehuis in Best zijn op 16 november DRIE (!) nieuwe boerderijboeken gepresenteerd.

 

- (1) het eerste boek is een boek over de boerderij annex brouwerij Den Eijngel in Lennisheuvel/ Boxtel. Het boek beschrijft uitgebreid de geschiedenis van dit monumentale pand. Bovendien is voor het eerst ook de geschiedenis en ontwikkeling van Lennisheuvel beschreven. (titel: .... Daer uijt hanght Den Eijngel....)

- (2) het tweede boek gaat over twee erf-elementen nl de waterput en de bakoven van boerderijen. Er is uitgebreid geschreven over de historie, oude  en nieuwe techniek. (titel: Water en Brood)

- (3) het derde boek is het zeer uitgebreide verslag van het onderzoek van een zestiental boerderijen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. De geschiedenis van de boerderijen, ouderdom, de eigenaren en hun familiestambomen zijn naast foto's en veel kadastrale tekeningen in het boek opgenomen. (titel: ... het steenen huijs met gebinte ende schuuren ...)

 

De boeken zijn via internet te bestellen bij Picture Publishers en tijdens openingstijden te koop in de Liempdse Herd in Liempde

 

thumb Cover BOERDERIJEN kl           thumb Omslag Den Engel         thumb Water en brood omslag

         

klik voor vergroting

 

     
november 2017  

Boerderijpluim 2017

 

De tweejaarlijkse Boerderijpluim van de SdBB is op 16 november weer uitgereikt. Tijdens een bijeenkomst in het Gemeentehuis in Boxtel werd de oorkonde uitgereikt aan de familie Van Kemenade, Burgstraat 7 in Best. Hun restauratie werd gekozen uit een lijst van tien mededingers. De jury, die bestond uit Joop Steenbakkers (vz), Wim Beelen en Harrie Boot, was unaniem van mening dat deze boerderij de Pluim meer dan verdiend heeft. Ook de andere genomineerden ontvingen een diploma en kregen lof toegezwaaid voor hun projecten, die alle zeer geslaagd zijn.

 

Het jury rapport is HIER te downloaden.

Kemenade pluim 2107

Winnaars van de Boerderijpluim 2017

 

     
6 juni 2017  

Nieuwsbrief 116 Digitaal

 

Vanaf vandaag staat SdBB-Nieuwsbrief aflevering 116 in PDF formaat op onze website. Dus gemakkelijk in te zien en/ of te downloaden.

 

     
juni 2017  

Opening Vlaamse schuur

 

Op 17 juni  wordt de gerenoveerde Vlaamse langsdeelschuur van de familie De Jong in Haaren feestelijk in gebruik genomen.

In het persbericht (PDF) vindt u de nodige informatie.

 

     
april 2017  

Datering Kartuizerhoeve

 

In 2013 brandde de Kartuizerhoeve aan de Goorestraat in Liempde af. Aanvankelijk leek het niet mogelijk om de resten van het gebint te dateren met dendro-chronologisch onderzoek. Nu is dat gelukt. De oudste delen zijn uit 1564 en later is de boerderij in 1775 verbouwd.

De betrokken organisaties (Heemkunde Boxtel, SdBB en Stichting Kartuizerklooster) geven meer uitleg in bijgaand persbericht.

 

Kartuizerhoeve 2011

     afgebrande boerderij in 2011 (foto Jan Sanders)

 

     
2 april 2017  

Nieuwsbrieven Digitaal

 

Vanaf vandaag staan de SdBB-Nieuwsbrieven vanaf aflevering 101 in PDF formaat op onze website. Dus gemakkelijk in te zien en/ of te downloaden.

     
7 april 2017  

ErfgoedEvent

 

SdBB is aanwezig op het ErfgoedEvent in 's-Hertogenbosch van  5 t/m 7 april a.s. in de Brabanthallen. Op 7 april wordt er met een antieke autobus een excusie georganiseerd vanaf het erfgoedevent (voorheen de Restauratiebeurs).  Er worden onder begeleiding van SdBB een viertal boerderijen in de omgeving bezocht.

Programma (PDF) en leaflet AEN (PDF)

Als u met de autobus mee wilt, dan dient u zich zo spoedig mogelijk op te geven want het aantal zitplaatsen is maximaal 40.

     

10 maart 2017/

   31 maart 2017

 

Symposium VLECHTHEGGEN 

 

De afgelopen jaren is een kostbaar onderdeel van de cultuurhistorie in Noord-Brabant en Limburg nieuw leven ingeblazen: het oude ambacht van het heggenvlechten. In het project ‘Herleving van het vlechtheggenambacht’ zijn deelnemers via cursussen opgeleid tot volwaardige heggenvlechters. De deelnemende groepen hebben inmiddels heggen geplant om op termijn een eigen vlechtheg te kunnen realiseren.

 

Met een symposium op vrijdagmiddag 31 maart 2017 (van 11:00 tot 16:00 uur) in De Schaapskooi in Schijndel sluiten Stichting Vlechtheggen Zuid-Nederland (io) en Stichting de Brabantse Boerderij dit project officieel af. U bent van harte welkom.

 

Om deel te nemen aan het symposium stuurt u vóór 24 maart a.s. een e-mail naar communicatie@hetgroenewoud.com. Graag in uw e-mail voor- en achternaam én de organisatie die u vertegenwoordigt vermelden.

 

UITNODIGING  (downloaden  )

PROGRAMMA (downloaden  )

     
7 maart 2017  

Vriendendag 2017 UPDATE 2

 

Het programma en verdere gegevens over de Vriendendag 2017 in Raamsdonk en omgeving vindt u in de informatiebrief.

     
1 maart 2017

Boerderijenpluim 2017

 

In samenwerking met Brabants Heem wordt in 2017 weer de  BOERDERIJENPLUIM uitgereikt aan een eigenaar (eigenaren), die een boerderij heeft gerenoveerd, gerestaureerd of herbestemd. Voor de toekenning van de Boerderijenpluim geldt niet meer de eis dat de boerderij in het jaar voorafgaande aan de toewijzing de genoemde ingrepen heeft ondergaan of deze zijn afgerond. Het mag dus ook gaan over een ingreep, die al enige jaren geleden is uitgevoerd. Alle aanmeldingen zullen door een deskundige jury worden beoordeeld.


Selectiecriteria voor de “De Boerderijenpluim”

Welke boerderijen komen in aanmerking voor het predicaat “De Boerderijenpluim” van de Brabantse boerderij? Dat zijn:

 

 1. agrarische bedrijven;

 2. ook wederopbouwboerderijen, welke tot medio 50e jaren zijn gebouwd;

 3. aanverwante bedrijven, zoals onder andere kwekerijen of maneges;

 4. boerderijen, die aan de agrarische sector onttrokken zijn en een nieuwe functie hebben gekregen;

 5. in de provincie Noord Brabant gelegen zijn;

 6. in redelijk goede bouwkundige staat verkeren.

 

Beoordelingscriteria

De boerderijen zullen, onder andere, worden beoordeeld op de criteria: architectuur-, bouw- en landbouwhistorie en ensemble- en landschappelijke waarden.

 

Aanmelding en uitreiking

Aanmelden kan voor medio augustus 2017, waarna in september de jury de genomineerde boerderijen zal bezoeken. Op 16 november 2017 zal “De Boerderijenpluim” uitgereikt worden in Boxtel. Ook derden kunnen, met medeweten van de eigenaar, een object kandidaat stellen.

 

U kunt een boerderij aanmelden d.m.v. een e-mail aan Joop Steenbakkers, jjm.steenbakkers@kpnmail.nl . Daarna krijgt u een vragenlijst/ aanmeldformulier toegezonden. Deze formulieren dienen, onder bijvoeging van een globale omschrijving en enkele foto’s, uiterlijk 20 augustus 2017 binnen te zijn.

   
11 februari 2017  

Vriendendag UPDATE 1

 

Vriendendag op 1 april 2017 in RAAMSDONK eo.

 

In onze Nieuwsbrief nummer 115 hebben we u op de hoogte gesteld van de Vriendendag, die op 1 april 2017 gehouden zal worden. In verband met de voorbereidingen is het van belang om zo snel mogelijk te weten hoeveel Vrienden er aan willen deelnemen. Tot nu toe zijn er nog niet zo veel aanmeldingen binnengekomen. Daarom ons verzoek om u aan te melden als u wilt deelnemen. De kosten bedragen voor Vrienden € 35,00 p.p. en voor niet-Vrienden € 40,00 p.p.

Behalve de bijdrage voor de Vriendendag dienen de Vrienden ook hun jaarlijkse bijdrage van € 22,00 p.p. te betalen voor 1 maart 2017. Het totaalbedrag svp overmaken op bankrekening NL 79 RABO0152 0283 82 van Stichting de Brabantse Boerderij onder vermelding: ‘Bijdrage en Vriendendag 2017’. Vrienden kunnen zich tot uiterlijk 1 maart 2017 aanmelden, bij voorkeur door een mailbericht te sturen naar het secretariaat van SdBB: jwaalders@kpnmail.nl.

Eventueel is telefonisch of per brief aanmelden ook mogelijk. Elke deelnemer ontvangt een bevestiging en zo nodig aanvullende gegevens. Voor informatie en vragen kunt u contact opnemen met Jan Aalders: jwaalders@kpnmail.nl of telefonisch. (073-5474566 of 06-23103883).

     
6 november 2016  
Bakhuis Liempde

Zondag 6 november was het gezellig druk op het erf van de boerderij van de familie Vullings aan de Barrierweg. 's Morgens werd in het bijzijn van genodigden het bakhuis ingewijd. Volgens oud (?) gebruik werd in de nis in de voorgevel een beeldje geplaatst van AU(t)BERTUS, beschermheilige van de bakkers in NL en BE (lees zijn levensverhaal). De jonge pastoor van Liempde gaf de zegen, inclusief het buxustakje.

Bakker Gijs van Aarle was al vroeg bezig met het kneden van het deeg en in de loop van de ochtend werd het deeg bij wijze van opening in de hete oven geschoven. De bezoekers konden vervolgens tot laat in de middag proeven van het heerlijke wit- en bruinbrood. Onderwijl kon men  informatie opdoen over de organisaties die betrokken waren bij het herstel en uitgebreid van gedachten wisselen met de bouwers van SPPiLL. Deze vrijwilligers hebben aan het eind van de zomer ook nog (!) de waterput hersteld en compleet gemaakt met een putstelling. De put ligt op de oude plaats en was destijds dichtgegooid met rommel en puin.

 

thumb Liempd4 thumb Liempd3 thumb Liempd2

 

 

     
6 november 2016  
Opening Bakhuis Liempde

Op 6 november wordt het gerestaureerde en gereconstrueerde bakhuis aan de Barrierweg in Liempde feestelijk in gebruik genomen. Het bakhuis en erf is van 13:30 tot 16:30 uur voor iedereen te bezoeken. Meer informatie (klik hier).

 

thumb Bakhuis Liempde

er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het bakhuis en de put. (klik op foto voor groter beeld)

 

22 oktober 2016  
Vriendendag 

Volgend jaar zal de Vriendendag plaatsvinden op zaterdag 1 april 2017

Zet het alvast maar in uw agenda! Nadere gegevens worden later bekendgemaakt. 

     
19 september 2016  
Crowdfunding voor behoud Brabantse heidevelden

 

De prachtige paarse heidevelden in Noord-Brabant zijn in gevaar! Door het afnemen van schaapskuddes vanwege het verdwijnen van subsidies, verdwijnt ook langzamerhand onze prachtige heide.

Wools of Holland wil aan de slag gaan met het maken van heerlijke sokken met de prachtige wol van de Kempische Heideschapen. Zo willen zij de heide behouden.

Degenen die ook willen meehelpen om de heide te behouden kunnen een gift storten via de crowdfunding voor 'Op je sokken over de hei'.

Klik hier voor meer informatie. Doe jij ook mee? 

     
12 september 2016  

Locaties gezocht voor realisatie authentieke erven

 

Liempde, 12 september 2016 - Stichting de Brabantse Boerderij wil in de dorpen rondom De Scheeken (tussen Liempde-Boskant-Best) drie authentieke erven realiseren, bij zogenaamde ‘opbouwboerderijen’. Dit zijn boerderijen die in de periode na de tweede wereldoorlog zijn gerealiseerd vaak op plaatsen waar eerder een boerderij had gestaan. Het plan is om op bestaande locaties specifieke kenmerken van de authentieke opbouwerven te versterken of aan te brengen. Stichting de Brabantse Boerderij is hiervoor op zoek naar geschikte locaties in het centrum of aan de rand van Olland, Boskant, Best of Liempde. Grondeigenaren die interesse hebben, kunnen zich vanaf nu aanmelden. De erven moeten voor het einde van het jaar gerealiseerd worden.

 

Het project wordt uitgevoerd door Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) in samenwerking met lokale heemkundekringen. Stichting de Brabantse Boerderij kijkt samen met een professionele ontwerper op welke manier het historische karakter van het erf versterkt kan worden. Vervolgens maakt Stichting de Brabantse Boerderij samen met de ontwerper een schetsontwerp, rekening houdend met de wensen van de grondeigenaar en passend binnen financiële en inhoudelijke randvoorwaarden van de grondeigenaar en Stichting de Brabantse Boerderij. Vanuit het project zijn financiële middelen beschikbaar voor de ontwerpen en (een deel van) de realisatiekosten van het erf.

 

Locaties

Bij de locatiekeuze speelt de authenticiteit van de locatie de grootste rol. Daarnaast is het belangrijk dat de erven goed zichtbaar zijn voor voorbijgangers en dat het publiektoegankelijk is (minimaal vijf keer twee dagen per jaar). Inwoners uit Olland, Boskant, Best of Liempde die geïnteresseerd zijn of graag meer informatie willen, kunnen contact opnemen met het Stichting de Brabantse Boerderij, via de SdBB-secretaris Jan Aalders (jwaalders@kpnmail.nl of 06-23103883). Vervolgens maken bestuurders van Stichting de Brabantse Boerderij een afspraak om het project toe te lichten en de locatie te bezichtigen. Aan de hand van criteria wordt een definitieve locatiekeuze gemaakt. Om de kennis over het ontstaan en de aanleg van erven in de toekomst te verzekeren, verschijnt hierover in 2016 een brochure.

 

Verkenning De Scheeken

Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) heeft het initiatief genomen om een verkennend en voorbereidend project te starten voor Wederopbouwgebied De Scheeken, in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de drie betrokken gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode. Het doel is hiervan is tweeledig: Cultuurhistorische verkenning en de realisatie van twee projecten die bijdragen aan de visie van Het Groene Woud én een bijdrage leveren aan de beleefbaarheid en/of de versterking van Wederopbouwgebied De Scheeken. De realisatie van de erven is een van deze twee projecten.

 

     
september 2016  

Sapdagen najaar 2016

 

In 2016 zijn er weer sapdagen gehouden. Het fruit wordt geperst en verpakt in een box van 5 liter. Het sap is 2 jaar houdbaar. De perskosten bedragen €6,- per verpakking.

     
 3 september 2016  

Cursus Vlechtheggen en Heggenvlechten najaar 2016 

 

In Noord-Brabant en Limburg gaat in de herfst en winter van dit jaar de cursus Vlechtheggen en Heggenvlechten van start. Iedereen met hart voor heggen en heggenvlechten, ook groepen, kan deelnemen. 

Deze cursus is gratis en heeft als doel de aanleg van heggen in het landschap te stimuleren en het ambacht van heggenvlechter te laten herleven. Dit aanbod geldt met name ook voor de Vrienden van de Stichting Brabantse Boerderij!

 

De cursus wordt georganiseerd door Stichting Vlechtheggen Zuid-Nederland binnen het project “Herleving van het Heggenvlechtambacht”. Meer informatie.

     
2 april 2016  

SdBB VRIENDENDAG 2016 programma

     
17 maart 2016  

Kartuizerhoeve Goorestraat, Kleinder-Liempde

 

Op 17 maart verschijnt het boek over de Kartuizerhoeven in Kleinder Liempde en een aantal Kartuizermonniken P(e)ijnenburg, geschreven door Ger van den Oetelaar. De presentatie vindt plaats om 14:00 uur in het gemeentehuis van Boxtel (aanmelden via e-mail)

 

De Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel is de laaste jaren actief bezig met het opdiepen van sporen van de Kartuizerorde, die in de buurt van Boxtel zijn achtergebleven. Er zijn door de Kartuizers gebieden ontgonnen en op deze gronden zijn boerderijen gesticht. Eerder verschenen er al drie monografiën van hoeven die de tijd hebben getrotseerd.

Ook de hoeve aan de Goorestraat 1 in het buurtschap Kleinder-Liempde is een Kartuizerhoeve speelt een hoofdrol in het boek. Er is een uitgebreid historisch onderzoek verricht door John van Lierop. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van oa de Stichting de Brabantse Boerderij.

 

Het boek verschijnt bij Picture Publishers en kost €22,50.

                           

 

thumb Kartuizerhoeve Goorestraat 1 Boxtel b1           thumb Omslag Kartuizerh

Goorestraat 1                          omslag boek

     
ca half mei 2016  

(Vooraankondiging) Bezoek Den Eijngel

 

In het kader van de bezoekencyclus aan de restauratie van boerderij/ brouwerij Den Eijngel in Lennisheuvel (Boxtel) wordt er circa half mei een bezoek gepland. Het archeologisch onderzoek ter plaatse is dan waarschijnlijk afgerond en de archeoloog zal aanwezig zijn om uitleg te geven. De definitieve datum wordt nog bekend gemaakt. Inlichtingen per e-mail.

 

eijngel2016

foto googlemaps

     
   

SNOEICURSUS

 

Komend voorjaar worden op 30 januari en 6 februari 2016 twee SdBB-snoei-dagen georganiseerd. Onder de deskundige leiding van Cees Sleutjes wordt er gesnoeid, uiteraard met een uitgebreide uitleg van Cees.

Het is ook mogelijk om uw eigen boomgaard aan te melden om te snoeien.

Informatie (PDF) en aanmelden? dat kan via e-mail.

 

thumb Appelspersen2014

 

     
januari 2016  

Schutskooi de Geelders

 

In onze Nieuwsbrief (december 2015, nr 111) stond een uitgebreid artikel over schutskooien. In het natuurgebied De Geelders is door SPILL mmv SdBB een nieuwe schutskooi opgericht (foto's). Op de oude ansichtkaart is te zien hoe het er vroeger uitzag met geschutte koeien.

De motivatie voor het project kunt u hier lezen (PDF).

 

thumb DSCF7266 thumb Schutskooi thumb DSCF7274

      

 

     
15 januari 2016  

Vlaamse schuren in de krant

 

De SdBB is oa in de regio Breda actief bezig met het behoud van zgn Vlaamse Schuren.

Dat was voor journalist Berry van der Heijden van BN/De Stem reden om deze week in een groot artikel  een viertal schuren nader te belichten.

 

Lees hier het artikel uit BN/De Stem van 13 januari 2016.

 

thumb bndestem vlsch 1

 

     
december 2015  

Veldschuur van Bavel naar Eindhoven

     
12 november 2015  

Twee nieuwe boeken

 

Tijdens de bijeenkomst georganiseerd door Stichting Brabantse Bronnen en SdBB in Schijndel werden twee boeken gepresenteerd die nauw aansluiten bij de boerderij en haar omgeving.

Het eerste boek, de Canon van het Groene Woud, is geschreven door Jan van der Straaten. Hij gaf zelf een toelichting op het boek waarin het ontstaan van het landschap vanaf de ijstijden tot heden wordt belicht.

Het tweede boek gaat over een inventaris van geconfiskeerde boerderijen en molens. De katholieke kerk moest deze na 1648 afstaan aan de Staten van Holland. De beschrijving van de toenmalige boerderijen geeft veel inzicht in de staat van de landbouw in Oostelijk Brabant in de 17e eeuw. Karel Leenders, de schrijver van het boek, ging in zijn toelichting in op de dynamiek van het boerderijgebouw, dat bij elke aanpassing veranderde. Een aantal van deze boerderijen bestaan nog steeds, in min of meer verbouwde staat.

 

De boeken worden uitgegeven door Picture Publishers

     
november 2015  

Een waterput bouwen (filmpje)

 

Een waterput bouwen is een hele klus. Inmiddels zijn de vrijwilligers van Spill en SdBB daar bijzonder bedreven in. Dat het in een heel hoge versnelling kan ziet u in een filmpje gemaakt door de eigenaar Kees Beekmans.

     
12 november 2015  

Boerderijpluim 2015

 

Tijdens de bijeenkomst van Brabantse Bronnen en de Brabantse Boerderij werd de BOERDERIJPLUIM 2015 uitgereikt.

Een deskundige jury heeft een keuze gemaakt uit de acht aangemelde boerderijen. De voorzitter van de jury, Joop Steenbakkers, heeft iedere boerderij apart toegelicht. Uit het laureaat voor de winnaar bleek dat het een nek aan nek race was geweest tussen twee voortreffelijk gerestaureerde boerderijen.

De balans was tenslotte doorgeslagen voor een dwarsdeelboerderij op het Pepereind in Cromvoirt. De gelukkige bezitters ontvingen een Boerderijpluim2015-diploma.

Voor het jury rapport van alle boerderijen klik hier.

 

thumb DSC03141

     
25 oktober 2015  

Bestuurslid Johan Jansen krijgt lintje

 

Johan Jansen heeft op zaterdagmiddag 25 oktober de versierselen die behoren bij de Orde van Oranje Nassau opgespeld voor zijn vele maatschappelijke activiteiten door (dag)burgemeester Ruud Severijns van de gemeente Oirschot. Dit gebeurde tijdens een congres voor Nachtburgemeesters in Oostelbeers.
De immer enthousiaste Johan is naast veel andere activiteiten bestuurslid van de SdBB. Hij is de laatse jaren organisator van de populaire VRIENDENDAG.
 
thumb Johan
     
oktober 2015  

SNOEICURSUS FRUIT 

 

De appels, peren en ander (klein)fruit van de afgelopen zomer zijn inmiddels geplukt, opgegeten of verwerkt. Voor een goede oogst in het komend jaar is een grote of kleine snoeibeurt zeker aan te bevelen.

Komend voorjaar worden op 30 januari en 6 februari 2016 twee snoei-dagen georganiseerd. Onder de deskundige leiding van Cees Sleutjes wordt er gesnoeid, uiteraard vergezeld van een uitgebreide uitleg.

Het is ook mogelijk om uw eigen boomgaard aan te melden om te snoeien.

Informatie (PDF) en alvast aanmelden? dat kan via e-mail.

 

     
 oktober 2015  

CURSUS BOERDERIJEN

 

De aangekondigde cursus over Cultuurhistorisch Waardevolle Boerderijen die begin november 2015 in de omgeving van Breda zou worden gehouden gaat helaas niet door.

Er wordt bekeken of in het voorjaar 2016 een nieuwe poging zal worden gedaan. Deze interessante cursus gaat door bij een minimale deelname van 15 a 20 deelnemers.

info/ persbericht

 

 oktober 2015

 

 

APPELSAP en FRUIT

 

De sappersdagen in Oirschot en Boxtel waren een doorslaand succes. Schitterend weer en een vol programma voor de mobiele pers. Veel gelukkige  appelplukkers gingen tots naar huis met hun containers met natuurlijk sap.

 

De laatste mogelijkheid om dit jaar nog dicht bij huis sap te laten persen is op 11 oktober in Schijndel. Er is nog plaats, dus snel aanmelden (zie vorig nieuws item)

 

Om meer te weten te komen van uw fruitbomen van onbekend ras is er op 18 oktober in de Philips fruittuin in Eindhoven een Fruitdag. Naast allerlei activiteiten met en over fruit zijn er ook fruitbomen in container te koop. Nu alvast planten voor een rijke oogst in de komende jaren?

 

september 2015  

SAPPIG Appelsap Groene Woud in eigen verpakking

 

Het Groene Woud komt dit jaar met een eigen verpakking voor het appelsap dat op de sap-persdagen wordt gemaakt. Als merknaam voor het sap is gekozen voor SAPPIG.

 

Er zijn twee manieren om aan SAPPIG te komen.

U kunt uw eigen appels laten persen op de SapPersdagen en dan wordt het sap verpakt in de nieuwe verpakking. De kosten voor het persen bedragen 6 € voor 5 liter (incl. statiegeld voor de kartonnen box).

Of als u geen appels heeft kunt u via de webwinkel van het Groene Woud een 5 liter verpakking sap kopen. Meer info op de SAPPIG-leaflet

 

Bijzonder is dat er statiegeld op de kartonnen omboxen zit, dus niet weggooien maar bewaren en (volgend jaar) inleveren.

 

thumb Groene Woud sap verpakkingklein

  (klik op foto voor vergroting)

 

juli 2015  

Brandpreventie boerderijen

 

Brand in een historisch waardevolle boerderij is een regelrechte ramp voor de bewoners en het erfgoed. Het aantal boerderijbranden blijkt niet af te nemen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft daarom in een brochure een aantal zaken rondom brandpreventie op een rijtje gezet.

De oorzaken van een brand worden uitgebreid belicht. Als de oorzaken bekend zijn kan er het nodige gedaan worden om een brand te voorkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan zaken die tijdens en na een eventuele brand komen kijken.

 

de brochure "Brandpreventie voor historische boerderijen" downloaden

 

8 juli 2015  

Verplaatsing Waardevolle Schuren

 

Bijeenkomst

Op woensdag 8 juli 2015 overhandigde Stichting de Brabantse Boerderij de eerste folder over de verplaatsing van ruraal erfgoed aan Peter van de Wiel, wethouder gemeente Boxtel en voorzitter samenwerkingsverband Kloppend Hart. Volgens hem raakt het project ‘reanimatie van verloren erfgoed’ de identiteit, het hart van het Groene Woud. Het gebied tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Van de Wiel riep de aanwezige bestuurders van gemeenten uit de regio op om flexibel en creatief te zijn, zodat de verplaatsing van schuren meer mogelijk wordt gemaakt.

 

Presentaties en folder

Er was veel belangstelling voor de bijeenkomst.

Tijdens de bijeenkomst zijn mogelijkheden gepresenteerd om invulling te geven aan de verplaatsingen. Een speciale folder geeft het stappenplan van de verplaatsing.De presentaties en de folder zijn beschikbaar.

View the embedded image gallery online at:
http://debrabantseboerderij.nl/actueel/nieuws#sigProId998d7fb673

 

 

     
10 juli 2015  

Frans van Dommelen overleden

     
juni 2015  

Foto's KIPPENHOKKEN on-line

 

De foto's van kippenhokken druppelen binnen. Inmiddels staan ze in een dia-serie op onze website.

Nieuwe foto's van Kippenhokken in Brabant zijn nog steeds welkom (svp met standplaats). Net als oude en nieuwe verhalen over de kippen en het kippenhok.

     
aankondiging cursus begin november  

Cursus Omgaan Cultuurhistorisch Waardevolle Boerderijen

 

Begin november 2015 wordt deze cursus opnieuw georganiseerd in de omgeving van Breda. De cursus was vorig jaar in Liempde een succes.

De cursus is bestemd voor architecten (bureaus), aannemers/ uitvoerders, bouwkundigen, ambtenaren Bouw-en Woningtoezicht en  Monumentenzorg, Makelaars, Rentmeesters, Heemkundigen en boerderij eigenaren.

Opgave voor de cursus bij Joop Steenbakkers.

 

eind mei 2015  

Nieuwe bestuursleden

 

Tijdens de vergadering van het Algemeen bestuur op 29 mei 2015 in Liempde zijn twee nieuwe bestuursleden benoemd. Er waren sinds het vertrek van de dames Van der Meulen en Filipini vacatures ontstaan die met de benoeming van Mw Lisette Ooms en de heer Ted van de Loo weer zijn ingevuld.

Mevrouw Ooms woont in Breda en is directeur van een adviesbureau en al meer dan tien jaar actief als bestuurslid en adviseur bij een aantal culturele instellingen in Breda en omgeving.

De heer Van de Loo komt uit Middelbeer en is momenteel wethouder in Boekel en voorheel in de gemeente Oirschot. Hij heeft monumenten, cultuur en ruimtelijke orde in zijn portefeuille.

 

14 juni 2015  

Nieuwsbrief 109

 

De komende dagen valt Nieuwsbrief 109 weer in de brievenbus.

Deze Nieuwsbrief bevat een groot artikel over de bouwhistorie van een oude boerderij in Boekel. De boerderij van de heer Bertus van Berlo waarvoor hij in 2003 een onderschijding ontving in het kader van het jaar van de Boerderij.

Verder nieuws en de lopende en komende activiteiten plus een oproep voor verhalen en gegevens over huisslachtingen.

 

14 juni 2015  

BIJEENKOMST Verplaatsing waardevolle schuren

 

Op woensdag 8 juli 2015 organiseert onze Stichting een bijeenkomst over de verplaatsing van ruraal erfgoed (Boxtelseweg 9, Olland, aanvang 14:00 uur). Info op PDF-leaflet. Aanmelden op info@debrabantseboerderij.nl

 

De SdBB zet zich in voor het behoud van ruraal erfgoed. Als een schuur om wat voor reden niet op de huidige plaats kan blijven staan bemiddelt en faciliteert de Stichting bij verplaatsing. Voor het Groene Woud zijn er subsidiemogelijkheden.

 

24 april 2015  

Lintjes voor oud-bestuursleden en bestuurslid

 

Afgelopen vrijdag deelden twee oud-bestuursleden en een bestuurslid van Stichting de Brabantse Boerderij in de jaarlijkse lintjesregen.

De oud-bestuursleden George Dirven en Huub Oome kregen van de burgemeesters van hun respectievelijke woonplaatsen Breda-Bavel en Zundert een lintje behorend bij de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.

Uiteraard was hun werk voor de Brabantse boerderijen, naast alle andere activiteiten, een belangrijke reden voor het verlenen van de onderscheiding.

Ook de huidige secretaris Jan Aalders uit Schijndel kreeg een Oranje-Nassau-lintje. Jan is oa nauw betrokken bij de plaatselijke Heemkundekring en bij de (her)bouw van de hop-est in Schijndel. Daarvoor heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van de hopteelt in de regio.

     
20 april 2015  

Kippenhokken behouden (foto's gevraagd)

 

Heeft u nog een origineel kippenhok van hout of beton op het erf staan. Doorgaans zijn ze de moeite waard om te behouden bijvoorbeeld als kippenhok! Een aantal (betonnen) kippenhokken zijn net na de tweede wereldoorlog neergezet in het kader van de Marshall-hulp (ERP) en als zodanig onderdeel van de wederopbouw en de agrarische geschiedenis. Het aantal neemt langzamerhand af omdat ze niet beschermd zijn.

Hierbij een vraag om foto's van oude kippenhokken, afgebroken, scheefgezakt of opgeknapt of met een nieuwe functie, te mailen naar de SdBB (info@debrabantseboerderij.nl). Svp met vermelding van de (voormalige) standplaats. We zullen dan een diaserie samenstellen van verschillende kippenhokken.

 

thumb DSC07237 Vessem Maaskant 3  thumb DSC07238

   

mei/ juni 2015

 

Avondcursus Traditioneel erf ontwerpen

Tijdens de cursus wordt op drie avonden (27/5, 3 en 10 juni in Liempde) het traditionele boerenerf onder de loep genomen onder leiding van landschapsarchitect Annerie van Daatselaar. Met de opgedane kennis en inspiratie kunt u daarna zelf aan de slag. Voor meer informatie en aanmelden (noodzakelijk) klik hier.

   

15 maart 2015

 

Nieuwsbrief 108

De Nieuwsbrief bevat een uitgebreide beschrijving van ons project

Reanimatie van Verloren Erfgoed. Door dit project worden schuren

en bijgebouwen behouden voor de toekomst en krijgen ze een nieuwe bestemming.

   

28 maart 2015

 

Inspiratiecarrousel Versterking Boerenerf

Inspirerende middag in Liempde over boerenerven. Svp aanmelden!

   

11 april 2015

    

Vriendendag Breda eo

De aanstaande Vriendendag met een  excursieprogramma naar een zestal interessante Baronieboerderijen.

     

30 januari 2015

 

Boerderijpluim 2015

Aanmelding van recent verbouwde boerderijen die in aanmerking komen voor de Brabantse boerderijen pluim.

     

22 december 2014 

 

Bouw eerste waterput

Nieuwe "oude" waterputten in het Groene Woud.

     

22 december 2014

 

BRIM subsidie 2015

Subsidie mogelijkheden voor monumenten.

     

Dufhuys2

           VERPLAATSING

         WAARDEVOLLE SCHUREN

LANDSCHAPPEN van ALLURE

Stichting de Brabantse Boerderij is partner in dit project

Lees meer...

 

logoPBC  provincie nieuw  HGW Label Logo nieuw  SPPiLL Logo 3