• bavel_7321_seminarie.jpg
  • dsc05798_2012_vriendendag.jpg
  • HD_afb1.jpg
  • HD_afb2.jpg
  • HD_afb6.jpg
  • HD_afb7.jpg
  • HD_AFBT1.JPG
  • HD_AFBT7.JPG
  • HD_AFBT14-1.JPG
  • HD_AFBT15.JPG
  • koe_brandrood_gemert.jpg
  • raamsdonk2.jpg
  • vijverhoeve1.jpg
  • vl-schuur1.jpg
  • vlijmen_hof_2012.jpg

Dink àòn ons Marie, doe dè bouwen daor nie!
Wè nou contraast, hou 1890 vaast!


Mijn naam is Marja Kivits, ik ben al 30 jaar de bewoonster van bovengenoemde Brabantse boerderij. Mijn gemeente, de gemeente Heusden, heeft evenals andere gemeenten, (nog?) niet het inzicht of het bewustzijn hoe bijzonder ons aller schaarse erfgoed is, m.n. niet hoe bijzonder mijn boerderij en haar biotoop is. Maar toch kan en mag een dergelijke (ondeskundige) gemeente het lot van dergelijk uniek erfgoed bepalen zonder enige bemoeienis van hogere overheden en ondanks protest in de vorm van vele zienswijzen en handtekeningen en de steun van erfgoedorganisaties als Stichting de Brabantse Boerderij en de Bond Heemschut. In mijn geval via een belendend postzegelproject.

Ik heb samen met Stichting de Brabantse Boerderij gepoogd de wethouder monumentenzaken van onze gemeente uit te leggen hoe bijzonder. Zowel Stichting de Brabantse Boerderij als de Bond Heemschut onderschrijven dat de combinatie materieel, groenlandschappelijk en immaterieel cultuurhistorisch erfgoed (dus mijn boerderij, haar biotoop en ik als bewoonster en erfgoedhoedster) niet alleen bijzonder is voor onze lokale of regionale identiteit maar ook voor onze Brabantse en onze nationale identiteit. De boerderij is generaties lang origineel behouden gebleven met niet alleen een monumentale voorgevel, maar alle gevels rondom nog onveranderd monumentaal incl. de achterdeur van 1.54 m. en ook haar originele groene natuurlandschappelijke biotoop. Ook intern is de boerderij nog vrijwel geheel origineel gebleven als na de laatste verbouwing in 1890, met een stal met plee, een achterhuis met sopketel, een geut/historische keuken met pomp, een deftige gang met Naamse plavuizen en een herd/historische huiskamer met een open schouw en bedstee. De boerderij is niet puntgaaf gerestaureerd maar nog origineel gebleven in haar aloude groene omgeving. Hoe bijzonder is dat?

Zij is daarnaast al bijna 20 jaar opengesteld voor publiek. Mijn boerderij is niet van mij alleen, maar een beetje van ons allemaal. Ik geef er als mijn alter ego boerin Marie van de Middelhaai van anno 1890 rondleidingen (erfgoededucatie voor jong en oud) en kleinschalige huiskamerconcertjes (erfgoedrecreatie) met zelfgemaakte liedjes in het aloude plaatselijke dialect over het eenvoudige tevreden alledaagse boerenleven anno 1890, waarbij iedere bezoeker zich in de 19de eeuw waant. Maar nu wordt ons lot bepaald door het gemeenteplan van 2 nieuwbouwhuizen vol in het zicht van de ramen van de boerderij. Voor slechts 2 huizen, 2 gezinnen, wordt de hele boerderijbiotoop aangerand alsmede de mogelijkheid voor alle bezoekers om de 19de eeuwse sfeer nog langer te kunnen wanen. Als er één schaap over de dam is, zullen er ongetwijfeld meer volgen. Is dit wat we willen met ons toch al zo schaarse nog bijna geheel originele erfgoed?

Teken de petitie
Nederland heeft mijns inziens drastische wetten en richtlijnen nodig om ons toch al zo schaarse erfgoed een betere bescherming te bieden. Ik wil daarom pleiten voor actie. Ik ben een petitie gestart tegen de gemeenteplannen.

Hierin stel ik een classificatiesysteem van ons erfgoed voor, waarbij erfgoed met een hoge classificatie een hoge bescherming geniet, zodat ondeskundige gemeenten ons aller bijzondere dierbare erfgoed niet meer onnodig kunnen aanranden. Hogere overheden staan er nu bij en kijken er naar. Ik wil met mijn petitie heel graag doordringen tot onze overheid en onze minister van OCW, mevrouw Ingrid van Engelshoven. Beste overheid: Scheer de combi van een voor publiek opengestelde geheel origineel gebleven boerderij en haar groene biotoop waarin erfgoededucatie en recreatie plaatsvindt niet over één kam met een geheel verbouwd monument met enkel nog een monumentale voorgevel. Laat lagere overheden a.j.b. niet over ons aller hoger erfgoed beslissen.

Ik wil met mijn petitie 40.000 handtekeningen verzamelen zodat ik bovengenoemd probleem kan voorleggen aan de Tweede Kamer en aan onze minister OCW als spreekbuis van ons aller bedreigd erfgoed, waarbij ik haar rechtstreeks kan verzoeken om dergelijke gemeentepraktijken een halt toe te roepen. Ik wil u daarom vragen aandacht aan mijn probleemsituatie te besteden en daarbij mijn petitielink te vermelden: https://www.petitie24.nl/petitie/3535/Marie

Dè ge bedankt zet, dè witte. Houdoe, war!

Met enthousiaste erfgoedgroet
Marja Kivits alias Marie van de Middelhaai

Bekijk de film en lees het artikel via de website van Omroep Brabant

Website: © 2024 Loos Projectmanagement